Circulair bouwen

Circulair bouwen, wat ís dat?


Donor project

Als een gebouw geen functie meer heeft of hij is door de eigenaar afgeschreven dan wordt bijna altijd de "sloopkogel" er bij gehaald. Na een week hard ploeteren heb je een lege kavel en een grote berg restafval. Dit kan anders, in plaats van te slopen kun je een gebouw ook demonteren. Dit duurt wel langer, maar door deze methode blijven er veel meer materialen bruikbaar en kunnen deze een 2de kans krijgen in een nieuw gebouw. 

Circulair ontwerpen

Donor Projecten zijn heel lastig te vinden omdat er weinig bekend is van de gebouwen die worden weg gehaald. Zo weet men niet wat er precies voor materialen in het gebouw zitten en kost het meer geld om dit uit te zoeken dan dat het oplevert. 

Daarom is het van belang dat er bij het ontwerpen al rekening wordt gehouden met het hergebruiken van materialen. Zo zou een gebouw een materialen paspoort moeten krijgen waarin staat welke materialen er in het gebouw zitten en waar het vandaan komt.  

Verhuizen zonder kosten

Als iedereen dit voor de komende 40 jaar zou blijven doen kan dit betekenen dat je kunt verhuizen zonder kosten. 

Hoe? 

Je koopt 1 keer materialen voor een huis. Als je de plek waar je woont beu bent, haal je het huis uit elkaar, vervoer je de spullen naar de locatie waar je wilt wonen en bouwt daar je huis weer op. De waarde van bouwmaterialen worden alleen maar meer dus je kunt een huis zien als een economische investering. 


Bouwen om te demonteren


© 2019 Projectgroep Ad Fundum, Scalda, Vlissingen
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin