Onze visie

Wij hebben niet de makkelijkste opdracht gekregen. Naast een dik programma van eisen van de gemeente brengt de opdracht ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Het Multifunctioneel Centrum moet niet alleen een duurzaam gebouw worden maar ook een verlengstuk van de huiskamers van de gebruikers. Om dit zo goed mogelijk in kaart te brengen zijn wij van tevoren nagegaan wat wij heel belangrijk vonden.  


CO2

CO2 is een groot probleem. Dit wordt door veel mensen ontkent. Als bouwsector stoten wij veel te veel onnodige CO2 uit. Wij bogen ons over het vraagstuk hoe wij CO2 zouden kunnen opslaan in ons gebouw. Miljoenen jaren geleden heeft de aarde hier al een antwoord op bedacht, bomen. Vrijwel alle vegetatie op aarde heeft 3 dingen nodig om te groeien.

  • Water, waar onze planeet voor ongeveer 70% mee bedekt is;
  • Zonlicht, dit is gemiddeld 12 uur per dag beschikbaar;
  • CO2.

Net zoals mensen ademt alle vegetatie, alleen is dit geen zuurstof zoals de mens en de meeste landdieren. Bomen nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af. De plant zelf groeit door het opnemen van de koolstof die achterblijf. Wanneer je deze vegetatie niet verbrand en de verbindingen heel laat is er niks aan de hand. Bomen zijn natuurlijke koolstofdioxide filters met als resultaat dat we kunnen ademen.

Door genoeg hout te gebruiken kunnen we de CO2 uitstoot van de bouw van het multifunctioneel centrum compenseren met de opgeslagen CO2 in het gebouw. 

Natuurlijke materialen

Wij willen dat wanneer iemand langs ons gebouw rijdt, zij terug zouden willen rijden om er een foto van te maken. Niet omdat het mooi is maar omdat het anders is. Gebouwen van deze omvang zijn vaak uitgevoerd in steen, beton en staal. Dit zijn juist producten die we niet willen gebruiken. Hout speelt ook hier een rol in. Hout wordt regelmatig toegepast als gevelbekleding maar in deze omvang gebeurt dat zelden. Ook willen we groene wanden toepassen, dit straalt uit dat het een duurzaam gebouw is wanneer je het ziet.   

Geen mega gebouw

Als we de aangegeven oppervlaktes in het programma van eisen optellen komen we op ca. 700 m2 netto vloer oppervlak. Dan zijn er nog geen hallen of gangen meegerekend. In verhouding met de rest van het dorp is dit een erg grote oppervlakte. De oppervlakte van het Multifunctioneel Centrum zal dan groter zijn dan 1 van de belangrijkste gebouwen van het dorp, de kerk. Niet alleen de oppervlakte is een uitdaging maar ook de hoogte van het Multifunctioneel Centrum zal de nodige aandacht nodig hebben. Het gebouw komt te staan naast woonhuizen en zal daardoor al snel heel massaal ogen. Door middel van een massastudie gaan we kijken wat de vormen in verhouding doen.  

Circulair bouwen

Circulair bouwen is helemaal in. Overal wordt met het begrip gestrooid en mensen nemen het klakkeloos over zonder echt het weten wat het is. Voor deze opdracht moesten we ons echt verdiepen in dit onderwerp. Daarom hebben we ook mensen uit het bedrijfsleven uitgenodigd om ons meer te vertellen over dit grote, ingewikkelde en mysterieuze onderwerp. Want wat is nou echt circulair, wat mag er nou volgens onze regelgeving en waar moet je op letten? Op deze manier zijn we wijzer geworden en hebben we circulair bouwen in 3 categorieën verdeeld.

  1. Hergebuik

  2. Demontabel I (modulair bouwen/elementair niveau demontabel)

  3. Demontabel II (alle materialen kunnen uit elkaar) 

Hergebruik

Hergebruik is op dit moment heel lastig vanwege ontbrekende informatie over welke materialen er precies in het gebouw zitten. Ook zijn onze huidige bouwmethodes niet gemaakt op hergebruik. Hierbij kun je denken aan het gebruik van cement in metselspecie. Hierdoor wordt het moeilijk om op dit moment ons gebouw volledig circulair te bouwen. Daarom leggen we onze focus niet op dit punt.

Wat we wel willen bereiken is het maken van een modulair gebouw. We willen elementen en materialen kunnen toevoegen en kunnen afstoten. Ons aandachtspunt ligt dan ook bij het maken van een ontwerp waarbij aanpasbaarheid in de toekomst centraal staat.

Wat alle 3 de categorieën gemeen hebben en wat wij ook zeker willen toepassen in het ontwerp is dat het bij circulair bouwen vooral gaat om dat er geen materiaal verspilt wordt. 


© 2019 Projectgroep Ad Fundum, Scalda, Vlissingen
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin