Totstandkoming ontwerp

Waar moet je beginnen als je voor het eerst een echt project toegewezen krijgt? Hoe moeten wij dit ooit voor elkaar krijgen? Wat is eigenlijk circulair bouwen? Waar ligt Aagtekerke? Dit waren vragen die in ons op kwamen bij de kick-off van ons project.


Schetsontwerp

Het Multifunctioneel Centrum bestaat uit 3 delen. Een buurthuis, een sportzaal en een buurtzorg. We hebben deze 3 delen verdeeld over 3 groepen. Elke groep heeft van hun bouwdeel een eigen plattegrond gemaakt. Door dit op deze manier te doen was het plan dat we de 3 aparte plattegronden bij de volgende stap samen zouden voegen. Dit idee viel heel erg tegen. Het programma van eisen (PVE) heeft hele nadrukkelijke verzoeken als het gaat om de verbinding tussen verschillende ruimtes. Na veel geschuif en opnieuw alles te hebben ontworpen vonden we uiteindelijk een manier om het tot 1 gebouw te vormen.

Samenvoegen

Nadat we de 3 plattegronden hadden samengevoegd tot 1 plattegrond zijn we gaan kijken maar de moduleerbaarheid van het gebouw. Eén van de wensen van de opdrachtgever is dat de delen van het gebouw afstootbaar moeten zijn, zodat wanneer ze langere tijd leeg staan of minimaal worden gebuikt het heel makkelijk is om deze weg te halen. Om dit te kunnen realiseren hebben we besloten om prefab houtenskeletbouw elementen te gebruiken. Dit betekent voor het ontwerp dat we ook buitenwandelementen plaatsen in het gebouw zelf, zonder de gevelafwerking. Dit biedt meer gemak als het gaat om de demonteerbaarheid van het gebouw.

Minimalisatie

Wat ons opviel aan het PVE is dat er ook veel dubbele ruimtes in het gebouw moesten. Hierdoor krijg je veel meer vierkante meters, hogere bouwkosten en grotere vervuiling. Eén van de dubbele ruimtes was een vergaderruimte in het buurthuis en een voor de buurtzorg. Een andere opvallend punt vonden wij de ruimte die was opgenomen voor de kleedkamers bij de gymzaal. Dit was 20m2 voor de kleedruimtes en 10m2 voor de douches. Voor de intensiteit waarmee deze ruimtes worden belast vonden we de doucheruimtes nogal groot.

Door ruimte voor ruimte af te gaan konden we uiteindelijk heel wat ruimtes laten vervallen of kleiner maken. De enige ruimte die we groter hebben gemaakt is de foyer. Dit is gedaan omdat de intensiteit van het buurthuis veel hoger zal zijn dan de rest van het gebouw en omdat we de aparte ingang naar de sportzaal hebben laten vervallen. Hierdoor wordt de ingang door het buurthuis meer gebruikt en moet iedereen zo langs het horecagedeelte van het buurthuis. Door op dit soort kleine dingen te letten maken we de ruimtes die we hebben echt multifunctioneel.

Dit voorstel en nog wat anderen hebben we voorgelegd aan de opdrachtgever. Ze vonden onze motivatie heel goed en gingen daarom ook akkoord dat we op deze punten af wijken van het PVE.

Nadat de plattegronden waren geoptimaliseerd konden we de gevels en daken gaan vormen. Het ontwerp is niet heel hoog maar de oppervlakte van het Multifunctioneel Centrum is zelfs na de minimalisatie nog steeds heel erg groot als je kijkt naar zijn omgeving. We willen het daarom optisch doen geloven dat dit heel erg meevalt. Daarom hebben we gekozen om het buurthuis en de buurtzorg een lessenaarsdak te geven. Deze daken laten we van elkaar af staan zodat het lijkt of deze verder van elkaar vandaan staan. Het dak van de sportzaal krijgt 2 lessenaarsdaken met hiertussen een zakgoot. Bij de overige ruimtes houden we een plat dak aan.

Door de daken op deze manier te positioneren hebben we 3 kleinere gebouwen gecreëerd die verbonden worden met een hal. Door de hoogte te gebruiken valt de omvang van het gebouw minder op, waardoor het beter opgaat in de omgeving.

Om een duurzame uitstraling te krijgen is het voor de hand liggend om te zeggen dat we groene daken en wanden toepassen maar hierdoor wordt het contrast met de rest van de omgeving te groot. Toch wilden we geen baksteen toepassen omdat dit lastiger te hergebruiken is. Na veel denkwerk hebben we ervoor gekozen om op de meeste gevels houten planken te plaatsen. Door de planken verticaal te plaatsen en niet horizontaal, benadrukken we weer de hoogte en niet de lengte. Zo lijken de gevels een stuk kleiner.

In plaats van houten planken plaatsen we naast het buurthuis en de buurtzorg korven met stenen erin. Door deze verandering in de gevel benadruk je nog meer de verschillende ruimtes waardoor het 2 kleinere gebouwen lijken.

Door zijn positionering zijn de daken uitermate geschikt voor zonnepanelen. De lessenaarsdaken op de buurtzorg en de helft van de gymzaal staan op het zuiden gericht. Hier zal dan ook volledig gebruik van worden gemaakt. Uiteindelijk zullen er meer zonnepanelen op het dak komen te liggen dan het gebouw nodig heeft. De overcapaciteit zal worden verhuurd aan buurtbewoners die geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen. Op de overige daken komen sedum dakmodules van kurk.

Door te letten op de functionaliteit van alle ruimtes en gebruik te maken van meerdere materialen in het gebouw, kunnen we oprecht zeggen dat Multifunctioneel Centrum Aagtekerke een echt Multifunctioneel Centrum is geworden.