CO2
Hoe zit dat met de CO2 uitstoot?
Is CO2 slecht?
CO2 is overal om ons heen. Niet alleen voertuigen en fabrieken stoten CO2 uit, maar jij en ik doen dit ook. Dankzij CO2 groeien de planten en platen zetten CO2 weer om in zuurstof. Dit heet fotosynthese. Planten zijn dus erg belangrijk en hebben wij hard nodig!
Te veel
Inmiddels stoten we zoveel CO2 uit dat de natuur het niet meer kan afbreken. Doordat de hoeveelheid inmiddels zo groot is tast het de ozonlaag aan en wordt het steeds warmer. De temperatuur van, onder meer, de zee stijgt en het ecosysteem in de zee raakt ontregeld. Diersoorten en zeeplanten gaan dood en juist deze planten zorgen er voor dat de CO2 in het zeewater weer word omgezet. Als we niks doen, zullen de ecosystemen die we nodig hebben om te kunnen leven verdwijnen.
CO2 opslaan
Het probleem blijft groeien en overal word gezocht naar manieren om CO2 op te slaan. Oplossingen, zoals CO2 onder druk in containers opslaan, zijn heel erg duur en ook niet efficiënt op de langere termijn. Maar we weten al miljoenen jaren hoe we om moet gaan met CO2. Een boom groeit door CO2. Deze slaat de Koolstof op in de stam en stoot zuurstof weer uit aan de lucht. Je kunt van alles doen met de stam zonder dat deze natuurlijke manier van opslag verloren gaat. Zolang je het hout niet verbrand blijft de koolstof in het hout zitten. In 1 kub hout zit ongeveer 1 ton CO2 opgeslagen.
Wat is 1 ton CO2?
1 ton CO2 uitstoten doe je wanneer je...
- 319 liter diesel verbrandt
- 7x naar Parijs vliegt
- 300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt
- 16.000 km met de trein reist
- 500 dagen ademhaalt
1 ton CO2 ziet eruit als...
- 500 CO2 brandblussers
- een luchtballon van 200 m3
- 125 m3 cola
Voor 1 ton CO2-uitstoot...
- moeten 50 bomen een jaar lang groeien
- moet een 2.3MW windmolen 2,5 uur draaien
Om 1 ton CO2-uitstoot tot 0 te reduceren/ compenseren...
- moet één houtoven in Oeganda een half jaar lang gebruikt worden
- moet één huishouden in Cambodja twee maanden koken op biogas (1 biovergister reduceert gemiddeld 5,5 ton CO2 per jaar t.o.v. traditioneel koken op open vuur)